Legenda lui Dragobete, vernisată la Muzeul de Artă Populară Constanța

Data evenimentului:

24 februarie 2021

Intervalul evenimentului:

24 februarie 2021 - 1 martie 2021

Ora evenimentului:

09:00

Locatia evenimentului:

Muzeul de Artă Populară Constanța

Instituția de cultură organizează în perioada 24 februarie- 1martie, expoziția temporară „Dragobetele – sărbătoarea iubirii la români. Simbol și mesaj”.
Expoziția va putea fi vizitată gratuit, chiar în ziua de Dragobete, miercuri, 24 februarie, între orele 09:00-17:00.
Publicul va putea admira un bogat inventar etnografic compus din piese de port, țesături, ceramică, piese cu valoare ceremonială, industrie casnică textilă.
Un loc important în cadrul expoziției îl ocupă reconstituirea atmosferei satului tradițional, în ziua de Dragobete, când băieții și fetele se adunau în cete și porneau la pădure pentru a culege primele flori de primăvară. Acum se furau primele săruturi, de unde și zicala „Dragobetele sărută fetele” și se formau perechi urmând ca iubirea dintre tinerii îndrăgostiți să fie binecuvântată prin căsătorie.
În expoziția este reprezentată și Baba Dochia, mama lui Dragobete, fiind sugerat urcușul ei simbolic pe munte cu turma de oi, cu furca de tors în brâu, și lepădarea celor nouă cojoace până ajunge doar în cămașă.
Pentru că Dragobetele era o sărbătoare a dragostei și a fertilității, un alt centru de interes al expoziție îl constituie „nunta” sau „logodna păsărilor”, deoarece se spune că începând din această zi, păsările nemigratoare se adună în stoluri, formează perechi și încep să-și construiască cuiburi. „Nunta păsărilor” este sugerată prin ștergare viu colorate și piese de ceramică, decorate cu motive avimorfe.
Primăria Constanța

 

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Nici un vot pana acum!

Detalii personale
Acceptarea condiţiilor siteu-lui şi acord preluare date cu caracter personal.
La ce doriţi să vă abonaţi ?