Cinemascop – Ediţia a 3-a

Programul proiecţiilor de film in perioada 1-5 August 2020 (ora 21:00):

1 August 2020 – Testamentul nou nouț (r. Jaco van Dormael, Belgia, 2015, 110′)

Dumnezeu există! Trăiește în Bruxelles. Este un adevărat nemernic, se comportă groaznic cu soția și fiica lui. Am auzit multe despre fiul său, dar foarte puține despre fiica sa. Numele ei este Ea și are zece ani. Într-o zi Ea decide să se revolte împotriva tatălui ei, îi intră în calculator și împarte cu toată lumea via SMS, data inevitabilă a morții tuturor.

______________________________________________

2 August 2020 – Kolya (r. Jan Sverák, Cehia / Marea Britanie / Franța, 1996, 105’)

Kolya este o dramă despre un bărbat în vârstă de 55 de ani a cărui viață ia o turnură neașteptată.

Pe măsură ce Războiul Rece se apropie de sfârșit, fostul violoncelist Louka (Zdenek Sverák) trăiește de pe o zi pe alta interpretând la înmormântări, după ce a fost pus pe lista neagră a guvernului și a fost nevoit să renunțe la slujba sa din cadrul Orchestrei Filarmonice din Praga.

Un burlac categoric, acesta obișnuiește să umble și după femei mai tinere, unele dintre ele acceptând să-i cadă în plasă. Cu toate acestea, atunci când un prieten îi sugerează o căsătorie plătită cu o necunoscută, Louka este surprinzător de deschis către această posibilitate. Astfel, el se căsătorește cu o rusoaică, pentru ca aceasta să-și poată obține cetățenia cehă. Însă imediat după căsătorie ea emigrează la iubitul ei, în Germania de Vest, lăsându-și băiețelul de 5 ani care nu vorbește cehă în grija lui Louka, care se confruntă și cu întrebări despre mariajul fals din partea autorităților.

Kolya a câștigat premiul Oscar și Globul de Aur pentru cel mai bun film străin.

______________________________________________

3 August 2020 – Excentricii: Pe partea însorită a străzii (r. Janusz Majewski, Polonia, 2015, 112’)

La sfârșitul anilor cincizeci, Fabian, emigrant de război, jazzman și dansator de succes se întoarce acasă din Marea Britanie. Împreună cu un grup de muzicieni amatori înființează un big band de swing, care câștigă repede aprecierea publicului. La scurt timp, vedeta formației devine Modesta, alături de care Fabian începe să trăiască o frumoasă poveste de dragoste. Ca rege și regină ai muzicii swing, aceștia pornesc în turneu prin Polonia, viața lor părând desprinsă din filmele hollywoodiene. Însă, într-o zi, Modesta dispare.
Filmul a câștigat premii pentru cel mai bun actor în rol secundar (Wojciech Pszoniak) în cadrul Festivalului de Film Polonez și Premiile Filmului Polonez.

______________________________________________

4 August 2020 – Bărbatul de 100 de ani care a sărit pe fereastră și a dispărut (r. Felix Herngren, Suedia / Franța / Germania, 2013, 114’)

După o lungă și palpitantă viață de lucru cu muniții, implicându-se în Războiul Civil Spaniol, Proiectul Manhattan și alte evenimente semnificative ale secolului 20, Allan Karlsson se găsește captiv într-un azil de bătrâni. Hotărât să se sustragă de la propria aniversare de 100 de ani, acesta sare pe fereastră și ia primul autobuz, pornind într-o călătorie neașteptată, care implică, pe lângă alte surprize, o valiză plină cu bani, niște răufăcători malefici și un elefant pe nume Sonya.

Filmul a fost nominalizat la Oscar pentru cel mai bun makeup și hairstyling.

______________________________________________

5 August 2020 – Amintiri din Epoca de Aur 1: Tovarăși, frumoasă e viața! (r. Hanno Höfer / Răzvan Mărculescu / Cristian Mungiu / Constantin Popescu / Ioana Uricaru, România / Franța, 2009, 84’)

Prima parte a antologiei include episoadele „Legenda activistului în inspecție”, „Legenda fotografului oficial”, „Legenda politrucului zelos” și „Legenda milițianului lacom”. Prin ilustrarea unor întâmplări din anii ’80, Amintiri din Epoca de Aur aduce la lumină peripeții și neliniști specifice perioadei comuniste.

Amintiri din Epoca de Aur a fost nominalizat pentru premiul Un Certain Regard în cadrul Festivalului de Film de la Cannes.

Înainte de fiecare lungmetraj, veți putea urmări un scurtmetraj de animație francez din seria „Voci curajoase – femeile care au schimbat lumea”, de la Institutul Francez.

Unde: Cinemascop, Str. Tudor Vladimirescu Nr. 2, Eforie Sud

______________________________________________

ATENȚIE❗

Nu trebuie să uitam faptul că ne aflăm în timpul unei pandemii, iar siguranța noastră și a celor din jur este pe primul loc. Am adaptat desfășurarea festivalului la noile reguli impuse de autorități, așa că îi rugăm pe vizitatorii noștri să aibă în vedere următoarele:

-purtarea măștii este obligatorie în timpul participării la eveniment;
-grădina va găzdui un număr de maximum 220 de persoane în timpul proiecțiilor de film, pentru a putea respecta distanțarea socială;
-vă încurajăm să vă dezinfectați mâinile cât mai des;
-vă recomandăm să nu consumați berea oferită cadou în timpul evenimentul;
– păstrați distanța socială.

Organizatori: Centrul Ceh (Czech Centre Bucharest), EUNIC Romania
Co-organizatori: Primaria Orasului Eforie, Radef RomâniaFilm, Forumul Artelor Vizuale

Share to

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Nici un vot pana acum!

Detalii personale
Acceptarea condiţiilor siteu-lui şi acord preluare date cu caracter personal.
La ce doriţi să vă abonaţi ?