PREMIERĂ ”GOI PUȘCĂ” la Teatrul de Stat Constanța
PREMIERĂ
GOI PUȘCĂ de Simon Beaufoy, după filmul THE FULL MONTY
DESCHIDEREA OFICIALĂ A STAGIUNII 2021 – 2022
În weekend-ul 25 – 26 septembrie, Teatrul de Stat Constanța deschide stagiunea 2021 – 2022 cu o premieră. Spectacolul GOI PUȘCĂ, după filmul The Full Monty, text de Simon Beaufoy, traducerea Bogdan Budeș, este regizat de Vlad Cristache. Reprezentațiile sunt programate sâmbătă și duminică, de la ora 19:00.
O comedie britanică plină de suflet, care a avut un succes imens la ecranizare, numărându-se printre filmele cult din anii ’90. Șase șomeri din Sheffield ajung la capătul puterilor și, pentru a se redresa, decid să facă împreună un show de striptease pentru toate femeile din oraș. Ei încearcă să-și rezolve, astfel, diversele probleme: unul nemaiputând să plătească pensia alimentară și să-și vadă copilul, prietenul său cel mai bun îndepărtându-se de soția lui, căci nu se mai simțea bărbat îndeajuns, altul mințindu-și în fiecare zi soția că pleacă la muncă, pentru a nu-i provoca o decepție, deși era șomer de 6 luni, iar altul fiind în pragul sinuciderii.
Scenografia poartă semnătura Mădălinei Niculae, iar coregrafia este realizată de Ștefan Lupu, cu asistența actriței Florinei Stănculeț. Lighting design-ul este realizat de Alexandru Bibere.
În distribuție: Marian Adochiței, Ionuț Paul Ștefan, Iulian Enache, Theodor Șoptelea, Florentin Roman, Florin Aioane/ Ștefan Mihai, copilul Matei Doreanu, Alina Manțu, Florina Stănculeț, Liliana Cazan / Luiza Sarivan, Liviu Manolache / Dan Cojocaru, Andrei Cantaragiu, Adi Dumitrescu, Remus Archip, Andrei Bibire, Laura Iordan-Adrian, Georgiana Mazilescu, Lana Moscaliuc și Ecaterina Lupu/ Cristiana Luca.
Spectacolul nu este recomandat copiilor sub 14 ani.
„Este un spectacol despre omul obișnuit care reușește să facă ceva, să dea un pumn în gură sistemului și să arate că și el are un sens, nu trebuie să ceară voie să trăiască” spune regizorul Vlad Cristache. ”O comedie despre niște băieți amărâți, pe care societatea i-a mestecat și i-a scuipat, niște șomeri vai de capul lor, care simt că și-au pierdut și bărbăția odată cu jobul și încearcă să se reclădească, suindu-se unul pe umerii celuilalt, prin prietenie, prin solidaritate, cu multă candoare.
Ca să-și arate că sunt bărbați, vor să facă un show de striptease pentru toate femeile din oraș, cu speranța că se vor îmbogăți și își vor rezolva diversele probleme pe care le are fiecare dintre ei. Acești oameni fac împreună ceva atât de stupid cum e un show de striptease, dar atât de frumos e tot drumul lor până ajung să facă asta, încât show-ul din final este o victorie, chiar dacă ei nu sunt cei mai buni dansatori sau cei mai sexy bărbați.
Totul se petrece în Anglia de pe vremea lui Margaret Thatcher, o vreme a capitalismului sălbatic, când toate programele de asistență socială sunt oprite, fabricile și uzinele sunt falimentate pentru că nu sunt profitabile. O societate nu foarte departe de societatea românească, în care foarte mulți oameni simt că nu-și mai găsesc locul. „Goi pușcă” este un spectacol făcut pentru toți acești oameni simpli care au dreptul să existe”.
Regizorul Teatrului de Stat Constanța, Vlad Cristache, este unul dintre cei mai titrați, premiați și nominalizați regizori români din generația tânără; la numai 34 de ani, are deja zeci de spectacole – circa 40 – montate în numeroase teatre din capitală și din țară. Montează câte cel puțin patru spectacole pe an, iar la Constanța a regizat mai întâi spectacolul „Lasă-mă să intru”, un thriller poetic, apoi, în timpul carantinei, spectacolul lectură „Copilul acesta” de Joël Pommerat – difuzat online, iar la sfârșitul lui 2020, dar cu premiera amânată în 2021, tot din cauza pandemiei, o comedie muzicală de Eugène Labiche, „Crima din strada Lourcine”.
În 2011 a fost nominalizat pentru debut la Gala Premiilor Uniter pentru regia spectacolului „Peer Gynt”; spectacolul „Deșteptarea primăverii” de la Teatrul Mic a avut trei nominalizări în 2017, printre care la premiul pentru Cel mai bun spectacol; spectacolul „True West” de Sam Shepard a intrat în selecția oficială a Festivalului Național de Teatru 2019; spectacolul „Romanțioșii” de Edmond Rostand a obținut trei premii la Festivalul Național de Comedie Galați 2019, printre care premiul pentru Cel mai bun spectacol.
Mădălina Niculae, cea care a gândit decorul și costumele spectacolului „Goi pușcă”, este unul dintre scenografii preferați de Vlad Cristache și lucrează, de obicei, alături de Andreea Tecla. Împreună au semnat scenografia pentru „Lasă-mă să intru” și pentru „Crima din strada Lourcine”, și tot împreună au câștigat, în 2019, premiul UNITER pentru debut, cu „R.U.R” de Karel Čapek, regia Vlad Cristache, la Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, secția germană.
Ștefan Lupu a coordonat mișcarea scenică și coregrafia. Este dansator, actor și regizor, cea mai recentă realizare a sa la Constanța fiind montarea spectacolului „Alice în Țara Oglinzilor”, la Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de mare”. În 2014 a primit Premiul special al UNITER pentru rolul din spectacolul de teatru-dans „Zic-Zac”.